Saturday 5 March 2011

Fumurile din cap

Pe tema fumatului nu pot fi obiectiv. Ma deranjeaza fumul de tigara si prefer locurile in care nu se fumeaza. Cu toate acestea, n-am cum sa nu-i inteleg pe fumatori si nici nu militez pentru restrangerea dreptului lor de a se intoxica. Asta pentru ca sunt convins ca dependenta de nicotina este foarte dificil de controlat si eliminat, ca multe alte dependente legitime sau nu, publice sau intime, pe care cu totii le avem. Nu e cazul sa ma provocati in legatura cu ale mele! Ne-am inteles?

De o corecta informare nu trebuie insa nimeni sa scape!

Edythe London, profesor de psihiatrie la Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior din cadrul UCLA (University of California, Los Angeles, SUA), a condus o cercetare cu urmatoarele concluzii:
- fumatul in adolescenta nu a afectat abilitatile neuromotorii ale subiectilor (masurate prin abilitatea de a inhiba reactia la un stimul)
- fumatul a afectat nivelul activitatii in cortexul prefrontal iar pentru ca acest lucru s-a petrecut fara afectarea performantelor fumatorilor deschide calea speculatiilor referitoare la o "rearanjare" a dezvoltarii creierelor fumatorilor tineri.

Totusi, deoarece se stie ca aria corticala prefrontala este asociata cu capacitatea indivizilor de a lua decizii, studiul ridica niste semnale de alarma si totodata invita la o cercetare a felului in care presupusa "rearanjare" a functionalitatii creierului la fumatori are sau nu implicatii negative asupra dezvoltarii personalitatii indivizilor.

Avand in vedere plasticitatea mare a creierului uman, adica capacitatea de a-si reorganiza functiile in functie de zonele corticale afectate, sa zicem in urma unui accident de masina, ma arat sceptic si as zice ca mai degraba NU. Atitudinea corecta, nu-i asa?

Friday 4 March 2011

Tipu' și stereotipu'

Ne plac ideile simple, suntem croiți să înțelegem și să acceptăm foarte ușor stereotipurile.

De cele mai multe ori ele sunt foarte folositoare în viață. La intrarea într-o bancă, dacă vedem un individ cu cagulă pe față și armă în mână cel mai sănătos este să facem cale întoarsă. Stereotipul "mască"-"armă"-"bancă" egal "jaf" funcționează foarte bine și ca el multe altele care ne dau o viteză foarte mare de luare a deciziilor vitale în situații de viață si moarte.

Dar cum nu orice stereotip este valid, este de datoria noastră să fim măcar conștienți când facem apel la unul și mai apoi, când pericolul va fi trecut, să-i analizăm cu atenție temeiurile plecând nu de la concluzia stereotipului ci de la circumstanțele cazului, judecând cu obiectivitate dovezile.

Actul Creației este poate cel mai puternic stereotip. Intuiția noastră, potrivită analizării evenimentelor care apar într-o viață de om, ne spune că ceva care nu a existat înainte trebuie să fi fost creat.

Excepționalul documentar BBC de mai jos ne exemplifică formidabila capacitate a lui Charles Darwin de a analiza cu atenție dovezile fără a se lăsa influențat de răspândirea și influența stereotipului asupra celor mai importanți oameni ai epocii.

Înțelegem cu atât mai bine valoarea operei lui cu cât astăzi, la mai mult de 150 de ani de la apariția ei, stereotipul pe care ar fi trebuit să-l dărâme este încă extrem de puternic, în ciuda multor alte dovezi care au confirmat evoluționismul între timp.


Thursday 3 March 2011

Munca si Rasplata

Mecanismul neurochimic al functionarii relatiei "munca pentru recompensa" este inca insuficient cunoscut. Vedeti mai jos un clip care introduce in ecuatie si factorul "impredictibilitate" care face ca relatia mai sus amintita sa functioneze aparent contraintuitiv. Ai zice ca motivatia pentru a face o munca in asteptarea unei rasplate este direct proportional cu sansele ca ea sa se materializeze. Se pare ca nu e asa si asta explica de ce oamenii isi gasesc motivatii sa mearga la cazinou, sa duca o viata de asceti in asteptarea vietii vesnice sau de ce barbatii fac curte asidua unei femei inaccesibile... aparent:)