Wednesday 20 October 2010

De ce mai cred inca oamenii ca vaccinurile cauzeaza autism?

Titlul postarii sugereaza sensul consensului stiintific: vaccinurile nu cauzeaza autism. Putina istorie nu strica si un recent articol in revista Seed exact asta face. Nu orice corelatie insemna cauzalitate iar statistica medicala folosita in Medicina Bazata pe Dovezi este extrem de elocventa.

Articolul explica foarte frumos care sunt mecanismele psihologice prin care parintii copiilor vaccinati contra pojarului care dezvolta autism sunt convinsi ca este ceva necurat la mijloc pe cand parintii copiilor nevaccinati care cauzeaza o epidemie de pojar nu se simt nicidecum culpabili.

In chestiunea propriilor copii, se pare ca oamenii vor tinde sa perceapa foarte negativ ceea ce li se intampla propriului copil (autism) si mult mai putin negativ ceea ce se intampla altor copii (epidemia de pojar, in exemplul nostru).

Saturday 9 October 2010

Time or Money?

Oare la ce merita sa ne gandim mai des, la cum ne vom petrece timpul sau la cati bani vom castiga? Oare care dintre cele doua ne va face mai fericiti?

Se pare ca exista o corelatie intre sentimente pozitive si timp, nu si bani. Un recent studiu publicat in Psychological Science vine sa confirme vorba din strabuni "banii nu aduc fericirea" completand-o intr-un mod fericit cu "numai gandul la cei dragi te face mai fericit".

Totusi, stim cu totii ca nu orice corelatie inseamna automat cauzalitate, asa ca ramanem cu dilema: oamenii fericiti se gandesc mai mult la timpul petrecut cu cei dragi sau doar planificarea timpului alaturi de persoanele iubite te binedispune?

Cat despre bani...