Saturday 5 March 2011

Fumurile din cap

Pe tema fumatului nu pot fi obiectiv. Ma deranjeaza fumul de tigara si prefer locurile in care nu se fumeaza. Cu toate acestea, n-am cum sa nu-i inteleg pe fumatori si nici nu militez pentru restrangerea dreptului lor de a se intoxica. Asta pentru ca sunt convins ca dependenta de nicotina este foarte dificil de controlat si eliminat, ca multe alte dependente legitime sau nu, publice sau intime, pe care cu totii le avem. Nu e cazul sa ma provocati in legatura cu ale mele! Ne-am inteles?

De o corecta informare nu trebuie insa nimeni sa scape!

Edythe London, profesor de psihiatrie la Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior din cadrul UCLA (University of California, Los Angeles, SUA), a condus o cercetare cu urmatoarele concluzii:
- fumatul in adolescenta nu a afectat abilitatile neuromotorii ale subiectilor (masurate prin abilitatea de a inhiba reactia la un stimul)
- fumatul a afectat nivelul activitatii in cortexul prefrontal iar pentru ca acest lucru s-a petrecut fara afectarea performantelor fumatorilor deschide calea speculatiilor referitoare la o "rearanjare" a dezvoltarii creierelor fumatorilor tineri.

Totusi, deoarece se stie ca aria corticala prefrontala este asociata cu capacitatea indivizilor de a lua decizii, studiul ridica niste semnale de alarma si totodata invita la o cercetare a felului in care presupusa "rearanjare" a functionalitatii creierului la fumatori are sau nu implicatii negative asupra dezvoltarii personalitatii indivizilor.

Avand in vedere plasticitatea mare a creierului uman, adica capacitatea de a-si reorganiza functiile in functie de zonele corticale afectate, sa zicem in urma unui accident de masina, ma arat sceptic si as zice ca mai degraba NU. Atitudinea corecta, nu-i asa?

6 comments:

Zâna de la colț said...

Adică studiul a fost făcut doar ca să concluzioneze că fumatul are sau nu are implicații asupra dezvoltării personalității unui individ?

Zâna de la colț said...

E vorba de același studiu? http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8EAAY7_Eng

Oti said...

@Zana
Nu e vorba de acelasi studiu. Cel pomenit de tine a fost efectuat pe cobai si a inregistrat efecte negative. Nu se stie exact prin ce efect...

Zâna de la colț said...

Luminează-mă: un studiu a ajuns la rezultate neconcludente care necesită alte studii, al doilea studiu are o concluzie clara dar nu e demn de luat în seamă. Pentru că e făcut pe cobai sau pentru că nu se pupă cu ce ai învățat tu despre plasticitatea creierului?

Oti said...

@Zano
Oricat de concludent este studiul pe care-l citezi nu poate fi extrapolat ca atare pe subiecti umani. Biologia speciilor nu este chiar identica. In plus, expunerea cobailor a fost una acuta in doza mare, destul de diferit de modelul fumatului la oameni.

Masaj erotic Arad said...

un blog interesant, imi place cum s crii... felicitari