Saturday 19 December 2009

altruistii sunt mai atragatori

Sa primesti sfaturi despre viata intima de la englezi poate nu este cel mai bun indemn pe care puteam sa vi-l dau. Totusi, haideti sa trecem peste prejudecati si sa privim concluziile la care au ajuns psihologii si biologii de la Universitatea din Nottingham.


Manifestarile de altruism pot sa-l faca pe subiect mai atragator din punct de vedere sexual.

Una dintre cele mai frecvente idei gresite legate de evolutionism contesta capacitatea acestei teorii de a explica aparitia altruismului si a simtului moral. Cunoscand faptul ca am evoluat din maimute antropoide sociale, foarte putin pregatite fizic sa faca fata competitiei acerbe cu alte mamifere feroce, este de asteptat ca grupurile in care indivizii se intrajutorau si conlucrau spre binele comun sa supravietuiasca mai mult si mai bine decat grupurile formate din indivizi egoisti. Ereditatea si competitia acerba pe resurse au determinat supraselectarea acelor complexe genice cu inclinatii pentru comportamente altruiste. Aceste idei nu sunt neaparat noi, se cunostea implicarea selectiei naturale in aparitia simtului moral.

Noutatea din cercetarile englezilor se refera la implicarea celuilalt proces major din evolutionism: selectia sexuala, cea care a dus la aparitia cozii paunului, pentru a folosi exemplul care l-a macinat pe Darwin in tinerete.

Este posibil ca altruismul sa fie "coada de paun" a omenirii.

No comments: