...
Trebuie sa slabim dar poate ca nu oricum.
Presa abunda de formule de slabit, diete mai mult sau mai putin magice prin care supraponderalii sunt indemnati sa slabeasca. Deseori, oamenii sunt indemnati sa scada foarte mult ingestia de carbohidrati intr-un efort de reduce drastica a aportului caloric fara afectarea aportului proteic. Logica acestor diete are ceva sens: supraponderalii, in special obezii, au o speranta de viata mai scazuta fiind la risc sa dezvolte numeroase complicatii cardiovasculare si metabolice. De aceea, scaderea greutatii corporeale ar trebui sa faca bine.
Totusi, cercetarea stiintifica fundamentala ne da niste indicii ca este important si felul in care pierdem greutate.
Anthony Rosenzweig de la Harvard Medical School a demonstrat intr-un studiu pe soareci de laborator ca dieta hipo-glucidica desi a determinat o semnificativa scadere in greutate a fost asociata cu o crestere a aterosclerozei. Cautand o explicatie a acestei descoperiri suprinzatoare, Rosenzweig a documentat in lotul hipo-glucidic o scadere cu 40% a numarului celulelor progenitoare care sunt legate de abilitatea organismului de a repara microleziunile vasculare.
Ramane de lamurit in ce fel o dieta hipo-glucidica scade numarul acestor celule si mai ales in ce masura putem extrapola la om rezultatele acestui studiu pe model animal.
...
No comments:
Post a Comment