Sunday 20 December 2009

mananci mai putin, traiesti mai mult

Ce mare scofala este si cu sfatul asta? Se stia de mult ca obezitatea este corelata cu o scadere semnificativa a sperantei de viata. Ideea care incepe sa se contureze cu tot mai multa amploare merge si mai departe: nu ajunge sa reducem aportul caloric pana la un nivel asa-zis normal. Trebuie sa mergem mai departe cu 30% fara a limita insa aportul de vitamine si minerale.

Acum mai multi ani, cercetari efectuate pe soareci de laborator au demonstrat cum reducerea aportului caloric a prelungit semnificativ viata subiectilor. Anul acesta au fost publicate rezultatele unui studiu derulat pe durata a 20 de ani efectuat pe macaci rhesus. Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. Aportul caloric scazut cu 30% fata de normal a scazut atat mortalitatea cat si morbiditatea legata de imbatranire. Studiul are o importanta deosebita in primul rand datorita faptului ca modelul animal folosit este foarte apropiat de om si reprezinta cam maxim ce s-ar putea face din punct de vedere etic. Nu vad cum am putea proba intr-un studiu pe oameni la care sa putem certifica un aport caloric strict masurat si atent redus la o anumita valoare. Nu este etic sa iei libertatea oamenilor de a se otravi cu mancare.

In acest moment cercetatorii se straduiesc sa explice mecanismele prin care reducerea aportului caloric este capabil de asemenea rezultate spectaculoase. In acesta toamna, cercetatorii de la Institute of Healthy Ageing din cadrul UCL (University College) Londra au identificat o proteina S6K1 care odata inhibata farmacologic simuleaza o reductie calorica care prelungeste durata vietii soarecilor de laborator cu peste 20%.

Astfel se creeaza premizele farmacologice de identificare a unor substante capabile sa prelungeasca durata vietii.

Saptamana aceasta, cercetatorii de la Universitatea Alabama din Birmingham au demonstrat ca reducerea consumului de glucoza, unul dintre cele mai ingerate ingrediente ale dietei umane, se coreleaza cu cresterea supravieturii celulelor pulmonare normale si grabirea mortii celulelor pre-canceroase si astfel, cu reducerea proliferarii canceroase.

Stiu ca acesta nu este tocmai genul de mesaj pe care ne place sa-l primim dar cred ca trebuie sa fim suficient de maturi si sa ne hotaram ce avem de gand sa facem: sa traim pentru a manca mai mult sau sa mancam pentru a trai mai indelungat?

1 comment:

Mariuka said...

O sincronizare perfecta, lumea se pregateste de pomana porcului si tu vii cu indemnul la moderatie, ntz, ntz, ntz! Cum sa nu mananci pana cazi sub masa, doar iesim din post!?! Ce vrei, sa mancam salata si fructe de Craciun? Organismul are nevoie de carne. Barbatii fara burta nu impun respect. Femeile "uscate" nu inspira incredere ca pot da nastere unor progenituri viguroase. Copiii trebuie indopati ca gastele.
Revino-ti! :-)