Wednesday, 30 December 2009

eficienta mitocondriala

Exista din ce in ce mai multe indicii despre cresterea sperantei de viata in urma restrictiei calorice. Chiar pe acest blog am scris despre studii efectuate la soareci de laborator si apoi despre studiul care a implicat macaci rhesus urmariti timp de 20 de ani. Rezultatele studiilor sunt fara echivoc: restrictia calorica cu 25-30% determina o crestere atat a sperantei de viata cat si a starii generale de sanatate. Adica, traiesti mai mult si mai sanatos. Nu neaparat mai bine ar spune cei care considera ca este ideal sa te indopi pentru a simti ca traiesti.Totusi, care este mecanismul prin care restrictia calorica determina o imbunatatire a sanatatii?

Conform Civitarese si colab., cheia intelegerii acestui fenomen tine de eficienta cu care mitocondriile proceseaza caloriile ingerate. In prezenta unei diete normo sau hipercalorice, mitocondriile dau destul de multe rateuri, generand un numar semnificativ de radicali liberi cu caracter oxidativ care au la randul lor un efect foarte daunator asupra structurilor noastre celulare. Restrictia calorica, dar totusi peste nivelele din malnutritie, induce formarea unor mitocondrii eficiente care produc mai putini radicali liberi. Adica, dau mai putine rateuri.

Concluzia a fost trasa in urma unui studiu care a implicat subiecti umani.
Dincolo de intelegerea mecanismului molecular intim care ar sta la baza efectului benefic al restrictiei calorice, ramane lipsa unor dovezi ferme care sa ateste beneficiile pe termen lung asupra starii generale de sanatate. Din pacate, nu numai ca aceste studii nu exista, dar nici nu le vad posibile in viitor deoarece ar necesita o rigoare si un control mult peste ceea ce este admis de etica zilelor de azi. Unde gasim noi niste subiecti a caror dieta s-o putem controla dincolo de orice dubiu timp de cel putin 10-20 de ani?

Asa ca taramul speculatiilor ramane deschis tuturor.

No comments: