Saturday 19 December 2009

sintaxa nu-i a noastra

Era bine stiut faptul ca omul nu este singura specie capabila sa comunice. Delfinii, balenele si pasarile au abilitati vocale de invidiat iar sepiile isi controleaza cu precizie cromatoforii transmitandu-si mesaje primare. Pana si Lisuca si Toto latra intr-un mod special cand li se face foame.

Totusi, pana nu demult se credea ca limbajul articulat este apanajul lui Homo Sapiens. Nu se stie exact cand a aparut sintaxa si cand au inceput sa fie folosite sunete specifice pentru a exprima notiuni abstracte dar se pare ca acest lucru a aparut inaintea aparitiei stramosilor nostri antropoizi.


Etologii grupului de cercetare Ethologie Animale et Humaine au studiat timp de doi ani un grup de cercopiteci din Coasta de Fildes si au descoperit dovezi concludente indicand o comunicare articulata la acesti veri ai nostri.


Nu stiu daca prin acesta descoperire cercopitecii devin mai umani in ochii nostri sau daca noi vom parea mai animalici. In orice caz, faptul ca niste animale contemporane folosesc o sintaxa, chiar asa primitiva, trebuie sa ne faca sa privim cu mai multa umilinta inceputurile noastre ca specie.

No comments: