Wednesday 30 December 2009

de la SIV la HIV

Exista inca numerosi oameni care sunt convinsi de faptul ca virusul imunodeficientei umane, vestitul HIV, a fost prelucrat artificial in laborator pentru a fi folosit drept arma biologica.
Trecand peste aspectele care tin de predispozitia unora catre teoria conspiratiei, subiectul aparitiei HIV ramane unul fascinant, chiar daca nu ar oferi neaparat premizele unui progres terapeutic.
Consensul stiintific indica SIV, sau virusul imunodeficientei simiene, drept precursor al HIV. Pana nu demult se credea ca saltul de la maimuta la om a avut loc acum mult timp dar cercetatorii de la University of Arizona indica ca acest salt s-a produs relativ recent, si anume acum cateva sute de ani.


Metoda de datare folosita se bazeaza pe studierea genomurilor celor doua virusuri. In primul rand a fost masura rata de mutatie naturala care are loc in genomurile virusurilor. Acest "ceas biologic" este cel care ofera indicii asupra timpului necesar aparitiei diferentelor dintre genomurile virusurilor.
Interesant este ca saltul de la maimuta la om ar fi avut loc in 11 ocazii separate, fapt care ar explica existenta diferitelor subtipuri virale ale HIV.
Mai multe informatii aveti aici.

No comments: